Raceală vs. alergii: Asemănări și diferențe

Cu toții am experimentat simptomele neplăcute ale congestiei nazale, strănutului și mâncărimii în gât, dar cum putem distinge între o simplă răceală și o alergie? Raceala și alergiile sunt două condiții comune care pot avea simptome asemănătoare, dar au cauze și tratamente diferite. În acest articol, vom explora asemănările și diferențele dintre raceală și alergii pentru a ajuta la înțelegerea și gestionarea corectă a acestor afecțiuni.

Raceala: Cauze și Simptome

Răceala, cunoscută și sub numele de infecție cu virusuri respiratorii, este cauzată de diferite tipuri de virusuri, cel mai comun fiind rinovirusurile. Răceala se răspândește prin contactul cu picăturile de salivă sau secrețiile nazale ale unei persoane infectate și este adesea confundată cu gripa. Simptomele obișnuite ale răcelii includ:

 1. Congestie nazală: Nasul înfundat sau scurgerile nazale sunt comune în răceală.
 2. Strănut: Strănutul repetat poate fi un simptom iritant.
 3. Mâncărime în gât: Gâtul iritat poate provoca mâncărime sau senzație de arsură.
 4. Durere în gât: Gâtul poate fi dureros sau iritat.
 5. Tuse: Tusea uscată sau cu secreții poate apărea în timpul răcelii.
 6. Oboseală: Răceala poate duce la oboseală și slăbiciune generală.
 7. Durere musculară: Durerea musculară ușoară poate însoți răceala.

Răceala durează de obicei între 3 și 7 zile și se vindecă de la sine. Tratamentul implică de obicei odihnă, hidratare și medicamente pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi antialergicele și analgezicele.

Alergiile: Cauze și Simptome

Alergiile sunt reacții ale sistemului imunitar la substanțe străine inofensive, cunoscute sub numele de alergeni. Acestea pot varia de la polen și acarieni la păr de animale și mucegai. Simptomele alergiilor includ:

 1. Strănut: Strănutul repetat este un simptom comun al alergiilor sezoniere.
 2. Mâncărime: Mâncărimea ochilor, nasului sau gâtului este frecventă.
 3. Congestie nazală: Nasul înfundat și secrețiile nazale apoase sunt obișnuite în alergii.
 4. Tuse: Tusea uscată sau cu secreții poate apărea în caz de alergii.
 5. Roșeață și umflături: Unele alergii pot provoca roșeață și umflături pe piele, cum ar fi urticaria sau eczema.
 6. Respirație șuierătoare: Alergiile pot provoca dificultăți în respirație și respirație șuierătoare, în special în cazul astmului alergic.
 7. Tulburări gastrointestinale: În cazuri rare, alergiile pot provoca simptome gastrointestinale, cum ar fi greața și diareea.

Alergiile pot persista de-a lungul întregului an sau pot fi sezoniere, în funcție de tipul de alergen. Tratamentul alergiilor implică de obicei evitarea alergenului, administrarea de antihistaminice sau tratamente imunologice (imunoterapie) pentru a construi toleranță la alergeni.

Diferențele Cheie

Deși raceala și alergiile pot avea simptome comune, există câteva diferențe cheie între cele două:

 1. Cauza: Răceala este cauzată de infecții virale, în timp ce alergiile sunt cauzate de reacții alergice la alergeni precum polenul sau acarienii.
 2. Durata: Răceala este de obicei de scurtă durată, în timp ce alergiile pot persista pe termen lung sau sezonier.
 3. Secretiile nazale: Răceala poate produce secreții nazale apoase sau groase, în timp ce alergiile produc de obicei secreții nazale apoase.
 4. Timpul anului: Răceala poate apărea în orice moment al anului, în timp ce alergiile sezoniere sunt legate de anumite perioade în care alergenii sunt prezenți în aer, cum ar fi primăvara sau toamna.

Concluzie

Este important să diferențiem între raceală și alergii pentru a lua măsurile corecte de gestionare și tratament. Dacă simptomele persistă sau devin severe, este întotdeauna recomandat să consultați un medic pentru un diagnostic și tratament adecvat. Fie că aveți o răceală sau alergii, îngrijirea adecvată și gestionarea simptomelor vă pot ajuta să vă simțiți mai bine și să vă bucurați de o calitate mai bună a vieții.

Recommended For You

About the Author: Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *